Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβει κανείς εάν ένα αυγό είναι φρέσκο. Με κάποιες μεθόδους καταλαβαίνεις αν είναι και χαλασμένο!
Το κόλπο με το νερό
Ένα καλό κόλπο είναι να γεμίσει κανείς ένα ένα ποτηράκι ή μπολάκι με νερό και να ρίξει το αυγό, άψητο, μέσα. Τα ολόφρεσκα αυγά πιάνουν πάτο και είναι ξαπλωμένα, με τη μύτη τους να κοιτάει αριστερά ή δεξιά. Τα λιγότερο φρέσκα στέκονται πάλι στο κάτω μέρος του σκεύους, αλλά η μύτη τους κοιτάει προς τα πάνω. Τα χαλασμένα ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Σπάσιμο
Πριν βάλεις το αυγό στο τηγάνι το σπας σε ένα μπολάκι. Το πολύ φρέσκο αυγό θα έχει στρογγυλό κίτρινο ή πορτοκαλί κρόκο και καλά σχηματισμένο ασπράδι. Στο λιγότερο φρέσκο, ο κρόκος και το ασπράδι απλώνονται και τα χρώματα του είναι πιο “ξεθωριασμένα”.
Το ίδιο ισχύει εάν ανοίξεις το αυγό μέσα στο τηγάνι και δεις ότι το ασπράδι του απλώνεται πολύ. Αυτή η μέθοδος δεν δείχνει ότι το αυγό είναι χαλασμένο. Δείχνει ότι μπορεί να μην είναι ολόφρεσκο αλλά κατάλληλο για κατανάλωση.