syntixakis logo

Τα αυγά Συντιχάκης συσκευάζονται φρέσκα, την ίδια ημέρα που μας τα προσφέρουν οι κότες της φάρμας μας.

ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Φάρμα Συντιχάκη » Η Ιστορία

Το χρονικό

Η οικογένεια Συντιχάκη είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την ιστορία παραγωγής και τυποποίησης αυγών στην Κρήτη.

1960
1972
1978
1980
1981
1985
1988
1992
1996
1999
2004
2006
2009
2012
2019

1960

Ο παππούς Νίκος & γιαγιά Ευαγγελία ξεκινούν στην Ελιά, μια μικρή φάρμα με κότες

1972

Φτιάχνεται ο πρώτος θάλαμος παραγωγής αυγού στην Κρήτη

1978

Η φάρμα μεταφέρεται σε μονάδες σύγχρονης παραγωγής με ιταλικό εξοπλισμό στον Αμπελώνα, Ελιάς με 10.000 κότες

1980

Συνεργασία με οργανωμένο λιανεμπόριο και ξενοδοχειακές μονάδες

1981

Επέκταση σε 2η μονάδα με 20.000 κότες & παρασκευή δικών τους ζωοτροφών

1985

Ο Μηνάς Συντιχάκης αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση

1988

3 θάλαμοι με 50.000 κότες

1992

1o ωοσκοπικό κέντρο της Κρήτης και αυτόματο συσκευαστήριο STALKAT

1996

Κατασκευή εργοστασίου κομπόστ και κοπριάς

1999

Η φάρμα φτάνει τις 80.000 κότες

2004

Η νέα γενιά Συντιχάκη αναλαμβάνει τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης

2006

Κατασκευάζεται σύγχρονο συσκευαστήριο και αποθήκες που επεξεργάζονται 30.000 αυγά/ ώρα

2009

Δημιουργείται σιλό ζωοτροφών 600 τόνων

2012

Αλλαγή και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα

2019

Δημιουργείται νέα μονάδα ελευθέρας βοσκής και ξεκινούν οι διαδικασίες για το βιολογικό αυγό

 

Η ιστορία

Ξεκινάει χρόνια πριν, τη δεκαετία του ‘60 με τον παππού Νίκο και τη γιαγιά Ευαγγελία, στον ίδιο τόπο, στην Ελιά, όπου είχαν μια μικρή φάρμα με κοτόπουλα.

Μια δεκαετία αργότερα, στο σημείο κατασκευάστηκε ο πρώτος θάλαμος στην Κρήτη παραγωγής αυγών. Η φύση της περιοχής ήταν πάντοτε αλληλένδετη με την οικογένεια και την αυγοπαραγωγή: ένας αμπελώνας έγινε στη συνέχεια το “σπίτι” για τις καινούριες εγκαταστάσεις της φάρμας και για τις 10.000 κότες που στεγάστηκαν εκεί!

Τα χρόνια περνούσαν και η οικογενειακή επιχείρηση εξελισσόταν, πάντοτε με μεράκι και δημιουργικότητα, με τεχνογνωσία αλλά και επαγγελματισμό. Η επόμενη γενιά Συντιχάκη ανέλαβε δράση και με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘80 ξεκίνησαν και οι μεγάλες, οργανωμένες συνεργασίες με ξενοδοχειακές μονάδες και το λιανικό εμπόριο αυγών. Μέχρι τα τέλη του ‘80 η φάρμα είχε πλέον φτάσει τις 50.000 κότες και υπήρχαν 3 διαφορετικοί θάλαμοι παραγωγής.

Δυο σημαντικές αλλαγές στην επιχείρησή ήρθαν τη δεκαετίας του 1990: αρχικά δημιουργήθηκε το πρώτο ωοσκοπικό κέντρο της Κρήτης και ύστερα κατασκευάστηκε εργοστάσιο επεξεργασίας κομπόστ και κοπριάς. Αυτά επιτάχυναν και αυτοματοποίησαν τις παραγωγικές διαδικασίες αλλά και μείωσαν κατά μεγάλο μέρος τα υπολείμματα της βιομηχανίας.

Πλέον, η οικογενειακή φάρμα Συντιχάκη είναι προσαρμοσμένη και εκσυγχρονισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας με μονάδες ελευθέρας βοσκής αλλά και βιολογικών αυγών, με μηδενικά απόβλητα και σεβασμό στους ανθρώπους και αγάπη για την περιοχή της Ελιάς.