Η κρέμα καραμελέ είναι ένα γλυκό που έχει γίνει αγαπημένο σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Με την κρεμώδη υφή και τη γλυκιά γεύση της, αυτή η συνταγή με αυγά είναι η τέλεια επιλογή για ένα επιδόρπιο που θα εντυπωσιάσει!
Υλικά:
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 βανίλια ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη για την καραμέλα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τη μισή ζάχαρη (1/2 φλιτζάνι) και τη ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα (προσοχή να μην καεί).
- Όταν η καραμέλα έχει πάρει χρυσό χρώμα, ρίξτε την προσεκτικά στο κάτω μέρος των φορμών (ή του ταψιού) που θα χρησιμοποιήσετε για την κρέμα καραμελέ.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη (1 φλιτζάνι) και τη βανίλια, μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και αφράτο.
- Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα χωρίς να το βράσετε, και ρίξτε το σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίξτε το μείγμα στις φόρμες πάνω από την καραμέλα.
- Τοποθετήστε τις φόρμες σε ένα μεγάλο ταψί και προσθέστε νερό γύρω τους (μέχρι να φτάνει στο μισό της ύψους της φόρμας).
- Ψήστε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η κρέμα και να βγει καθαρό ένα ξυλάκι από το κέντρο.
- Αφήστε την κρέμα να κρυώσει και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρετε.
- Για να τη σερβίρετε, περάστε γύρω από τα τοιχώματα της φόρμας με ένα μαχαίρι και αναποδογυρίστε την προσεκτικά σε ένα πιάτο.
Καλή απόλαυση!