Περιγραφή
Ένα πεντανόστιμο επιδόρπιο της γαλλικής κουζίνας με βελούδινη υφή και διακριτικό άρωμα βανίλιας. Η λεπτή στρώση καραμελωμένης ζάχαρης στην επιφάνεια προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση, ολοκληρώνοντας μια γευστική εμπειρία ισορροπίας και κομψότητας.
Υλικά (4 μερίδες)
- 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη (μισή για το μείγμα γάλακτος, μισή για τους κρόκους)
- 5 κρόκοι αυγών
- 1 φυσικός λοβός βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα
- λίγη επιπλέον ζάχαρη για την καραμελωμένη κρούστα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C με αέρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι, συνδυάζουμε την κρέμα, το γάλα και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αν χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, τον ανοίγουμε κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους και τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα.
- Ζεσταίνουμε απαλά το μείγμα μέχρι να φτάσει κοντά στο σημείο βρασμού (χωρίς να κοχλάσει).
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρουν ένα ελαφρύ, κρεμώδες χρώμα.
- Αποσύρουμε το μείγμα της κατσαρόλας από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη «μαγειρευτούν» τα αυγά.
- Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε για μερικά δευτερόλεπτα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας, και μεταφέρουμε το μείγμα σε κανάτα ή δοσομετρικό σκεύος.
- Γεμίζουμε 4 φορμάκια (ramekins) και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα αλλά να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστή στο κέντρο.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά εκτός ψυγείου και μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη στην επιφάνεια και την καραμελώνουμε με φλόγιστρο μέχρι να γίνει μια λεπτή, τραγανή κρούστα.
Καλή απόλαυση!