syntixakis logo

Τα αυγά Συντιχάκης συσκευάζονται φρέσκα, την ίδια ημέρα που μας τα προσφέρουν οι κότες της φάρμας μας.

ΕΣΠΑ 2014-2020

Crème Brûlée: Μια Γλυκιά Απόλαυση

Περιγραφή

Ένα πεντανόστιμο επιδόρπιο της γαλλικής κουζίνας με βελούδινη υφή και διακριτικό άρωμα βανίλιας. Η λεπτή στρώση καραμελωμένης ζάχαρης στην επιφάνεια προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση, ολοκληρώνοντας μια γευστική εμπειρία ισορροπίας και κομψότητας.

 

Υλικά (4 μερίδες)

  • 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη (μισή για το μείγμα γάλακτος, μισή για τους κρόκους)
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 1 φυσικός λοβός βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα
  • λίγη επιπλέον ζάχαρη για την καραμελωμένη κρούστα

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C με αέρα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, συνδυάζουμε την κρέμα, το γάλα και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αν χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, τον ανοίγουμε κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους και τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα.
  3. Ζεσταίνουμε απαλά το μείγμα μέχρι να φτάσει κοντά στο σημείο βρασμού (χωρίς να κοχλάσει).
  4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρουν ένα ελαφρύ, κρεμώδες χρώμα.
  5. Αποσύρουμε το μείγμα της κατσαρόλας από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη «μαγειρευτούν» τα αυγά.
  6. Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε για μερικά δευτερόλεπτα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας, και μεταφέρουμε το μείγμα σε κανάτα ή δοσομετρικό σκεύος.
  8. Γεμίζουμε 4 φορμάκια (ramekins) και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα αλλά να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστή στο κέντρο.
  9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά εκτός ψυγείου και μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  10. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη στην επιφάνεια και την καραμελώνουμε με φλόγιστρο μέχρι να γίνει μια λεπτή, τραγανή κρούστα.

Καλή απόλαυση!